top of page

Interviews

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Τα παιδιά μου, μου μαθαίνουν ξανά τον κόσμο»

by Έλενα Μπούλια / 4 Ιουνίου 2020

 

Τον πρωτογνωρίσαμε χάρη στην «Ψαρόσουπα», το εξαιρετικό αυτό βιβλίο που σύντομα έγινε και επιτυχημένη κουκλοθεατρική παράσταση. Λατρέψαμε το φαντασμαγορικό musical «Βουτιά στη Βυθούπολη» που παρουσιάστηκε στο Παλλάς τον περασμένο Χειμώνα, από το οποίο προέκυψαν και ορισμένα υπέροχα τραγούδια. 

Γιώργος Λεμπέσης: “Γι’ αυτό και γράφω παραμύθια, για να έχει κάπου να ξαποσταίνει κι αυτός ο πεισματάρης ο ρεαλισμός”

by Άρτεμις Θύμου / 2 Απριλίου 2020

 

Γιώργος Δ. Λεμπέσης, γνωστός και ως Lebee, είναι δημιουργός φαντασίας και θεατρικός συγγραφέας. Τον γνωρίσαμε από την πετυχημένη σειρά βιβλίων “Ψαρόσουπα” και τον αγαπήσαμε μέσα από τα θεατρικά του έργα, με πιο πρόσφατο το φαντασμαγορικό musical “Βουτιά στη Βυθούπολη” που απολαύσαμε στο Παλλάς .

Γιώργος Λεμπέσης: «Ελπίζω να είναι το τέλος του κόσμου όπως τον… ξέρουμε»

by Γεωργία Οικονόμου / 18 Μαρτίου 2020

 

Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο κείμενο γράφει για το Infowoman o δημιουργός φαντασίας και θεατρικός συγγραφέας, Γιώργος Λεμπέσης με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού. Ένα κείμενο που εξηγεί το πώς είναι δομημένος ο κόσμος μας, αλλά και το πώς συνδέονται μεταξύ τους οι άνθρωποι. Διαβάστε το. Θα αλλάξει σίγουρα τον τρόπο που βλέπετε και ερμηνεύετε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας…

Γιώργο Δ. Λεμπέση τελικά το παιδικό θέατρο «ανθίζει» σήμερα;

by Γεωργία Οικονόμου / 2 Ιανουαρίου 2020

 

Ο λόγος για τον Γιώργο Λεμπέση που έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών.  Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε Αγγλικά, Αραβικά και Τούρκικα. 

Ο επικεφαλής του Video Mapping στη Βουλή Γιώργος Δ. Λεμπέσης

μας ενθουσίασε και ετοιμάζεται για το Hollywood!

by Γιώτα Δημητριάδη / 29 Δεκεμβρίου 2019

 

Ο φετινός στολισμός της Αθήνας είχε κάτι το ξεχωριστό και μας ενθουσίασε. Η Βουλή των Ελλήνων ντύθηκε με τη φαντασία και τα χρώματα του video mapping που  δημιούργησε η όμαδα την οποία συντόνισε ο καλλιτεχνικός Δντης της amuse Γιωργος Δ. Λεμπέσης.

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Η Βυθούπολη, τα Παραμυθούγεννα, ο συνονόματος ξάδελφος και το 3D στη Βουλή!

by Σπύρος Σιακαντάρης / 19 Δεκεμβρίου 2019

 

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε Αγγλικά, Αραβικά και Τουρκικά. Το δημοφιλές παραμύθι του «Ψαρόσουπα», έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας.

Ο δημιουργός φαντασίας Γιώργος Δ. Λεμπέσης στην πιο "ψαρωμένη" του συνέντευξη!

by www.likemotherlikedaughterblog.com / 2 Δεκεμβρίου 2019

 

Την ημέρα που είδαμε με την Ιωάννα τη "Βουτιά στη Βυθούπολη" στο Παλλάς ήταν σαν να κάναμε μια μεγάλη βουτιά στους φανταστικούς κόσμους που πλάθει με την αστείρευτη φαντασία του ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης, γνωστός και ως Lebee!

Τα οικολογικά μηνύματα του έργου αλλά και η αρτιότητα της παράστασης μάς έκαναν να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τον "δημιουργό φαντασίας", όπως ο ίδιος συστήνεται. 

Απολαύστε αυτή τη συνέντευξη σαν μια ζεστή χορταστική ψαρόσουπα μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα! 

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Ο θαυμαστός κύριος LeBee

by Μαρκέλλα Δήμου / 9 Μάιου 2018

 

Όταν κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου τα βιβλία της σειράς Σαυράιβορ, τα κοίταξα και εγώ με περιέργεια… μπορεί και με καχυποψία. Μέχρι να τα διαβάσω και ανακουφισμένη να συνειδητοποιήσω ότι ο αγαπημένος Γιώργος Δ. Λεμπέσης, ο κύριος Lebee, αγαπά και σέβεται το λιλιπούτειο κοινό του. Εξάλλου, όπως μας λέει, γράφει παραμύθια γι’ αυτό που θα γίνουν τα παιδιά όταν θα μεγαλώσουν. Μιλάμε μαζί του για τις συμπαθέστατες σαύρες του και για το πόσο πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.

Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλάει στο Timelink για τα νέα του βιβλία και τα σχέδια του 

by timelink.gr / 2 Απριλίου 2018

 

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα η Ψαρόσουπα, είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές. Μας μιλάει για τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός,για τα σχέδια του ενώ μας αποκαλύπτει πως οι αγαπημένοι ήρωες της Ψαρόσουπας θα γίνουν παιχνίδια!

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Θέλουν παρέα οι ιστορίες για να πετύχουν!
by Αναστασία Ρίζου / 12 Ιανουάριου 2018

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα, η «Ψαρόσουπα», είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές. Φέτος, επανέρχεται στο Θέατρο Χώρα με το «Κομμάτι», ένα έργο που περιγράφει τις περιπέτειες δύο πόλεων σε έναν πολύχρωμο κόσμο, έναν από εκείνους τους κόσμους που του αρέσει να πλάθει με τρυφερότητα και ευαισθησία. Άλλοτε λοιπόν ως Γιώργος και άλλοτε ως… «Φανταστικός Lebee» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τον ακολουθήσουν στα φανταστικά του ταξίδια!

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο

του 19ου αιώνα. 

by Νατλασα Καρυστινού / 21 Ιουνίου 2017

 

Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι», «Οι ανωήρωες» είναι τίτλοι που όταν τους πεις σε παιδιά αμέσως θα σου πουν το όνομα του συγγραφέα τους. Γιατί τα βιβλία τουΓιώργου Δ. Λεμπέση δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη.

Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλά στο mommy για παραμύθια 

by mommy.gr / 31 Μαρτίου 2017

 

Στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ο αγαπημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώργος Δ. Λεμπέσης  μας συστήνει για πρώτη φορά έναν μαγικό χαρακτήρα που  υπόσχεται να φέρει ξανά τη φαντασία, την παιδικότητα  και το παραμύθι στη ζωή μας. Ο λόγος για τον Lebee, ένα φανταστικό ήρωα, από μια φανταστική χώρα, όπου φανταστικά πλάσματα φαντάζονται ένα φανταστικό κόσμο! Ο Lebee είναι το alter ego του συγγραφέα της υπέροχης Ψαρόσουπας, του Κόσμου της Τζίνας, των Ανωηρώων και πολλών άλλων βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ο Πρεσβευτής της παιδικότητας και της φαντασίας, είναι ο Συνήγορος της Ανεμελιάς, είναι ο Λόγιος του Παραλόγου, είναι ο Πρόξενος της Σκανταλιάς, είναι ένας χαρακτήρας που θα μας θυμίσει τι σημαίνει να ζεις σε ένα κόσμο όπου όλα μπορούν  να συμβούν.

24 Ώρες Μπαμπάς, Γιώργος Δ. Λεμπέσης

by Τaλκ / 14 Μαρτίου 2017

 

Ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης μιλάει στο Τaλκ για το 24ωρό του ως συζύγου και μπαμπά, με τον ιδιαίτερο τρόπο ενός μοναδικού παραμυθά. Η ώρα είναι 8:00.  Αφού το ξέφρενο ξυπνητήρι έχει χτυπήσει 12 φορές και έχει κελαηδίσει άλλες 8, ο Ορέbee και η Λορινbee προσπαθούν να ξυπνήσουν. Εγώ δεν χρειάζεται να ξυπνήσω μιας και δεν χρειάζεται να κοιμηθώ. Άλλωστε πολύ αμφιβάλω αν υπάρχει έστω και ένα πλάσμα της φαντασίας που κοιμάται στ’ αλήθεια. Εγώ λοιπόν, ο Λεbee, το πρώτο πράγμα που κάνω για να υποδεχτώ την φανταστική μου οικογένεια, είναι να παλέψω με τον Ματσακουλευτή.
Κάθε πρωί τα ίδια. Αυτός ο Ματσακουλευτής, είναι ο εχθρός της πρωινής ενέργειας και όλων των καλτσών.

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Η εποχή μας είναι γεμάτη σιωπές. 

by tameteora.gr / 15 Απριλίου 2015

 

Διακρίνεται για την ετυμολογία του, τους φιλικούς τρόπους του και τη δυνατότητα να ονειρεύεται και να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο αύριο με επίκεντρο τα παιδιά. Διεκδικεί να κρατήσει ζωντανή την παιδικότητά του και τη φαντασία της. Ο Γιώργος Λεμπέσης δεν έχει καμιά δυσκολία να δικαιολογήσει τις επιλογές του. Όλα στη ζωή του ξεκίνησαν για να δοθεί μια διέξοδος. Σίγουρα ο αναγνώστης δεν πρόκειται να νιώσει πλήξη με τις ιστορίες του.

bottom of page